Hvad er Aikido

Aikido er en fysisk og psykisk selvforsvarskunst, som har til formål at beskytte udøveren mod fjendtlige angreb ved på en skånsom måde at neutralisere angriberens fysiske slag, spark, og lign. uden at nogen af parterne kommer til skade. Aikido kan trænes af begge køn, ung som gammel, idet timing og kampteknikker og mental indstilling er afgørende frem for muskelkraft.

Ai-ki-do som på Japansk betyder ”harmoni-kraft-vej” har egentlig sin oprindelse fra de gamle Samurai’ers sværd kampteknikker, som var uhyre effektive og dræbende. Under anden verdenskrig blev aikido’en grundlagt med en filosofi om fred af Japaneren Morihei Ueshiba som lod kampteknikkerne udvikle uden sværd, men med kast, ledlåsning og balancebrydninger. Disse kampteknikker er nøje tilpasset den menneskelige krops bevægelsesmuligheder, således at der er harmoni mellem de angrebsbevægelser man kan blive udsat for og de forsvarsbevægelser, vi anvender i aikido’en. Forsvarsbevægelserne er afpasset til at gøre mindst mulig skade på angriberen og alligevel neutralisere angrebet indtil angriberen erfarer ikke at kunne vinde.

Aikido er en kampkunst og ikke en kampsport, dvs. der ikke findes kampe eller konkurrencer, hvor den ene vinder over den en anden, da det er i strid med aikido’ens intentioner.